Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering of WA-verzekering is een verzekering die alle schade vergoedt die je aan anderen toebrengt. Dit geldt voor zowel materiële schade, als letselschade waarvoor jij wettelijk aansprakelijk gesteld voor kan worden. Op deze pagina vind je alle aanvullende informatie met betrekking tot de aansprakelijkheidsverzekering.

 

Vormen Wettelijke aansprakelijkheid

Wettelijke aansprakelijkheid kent twee vormen.

Schuldaansprakelijkheid: hier ben je aansprakelijk voor een ‘onrechtmatige daad’. Iets wat jij hebt gedaan – of gelaten – waardoor schade is ontstaan. De schade is hier jouw schuld.

Risicoaansprakelijkheid: In sommige gevallen kun je aansprakelijk gesteld worden schade wat niet direct jouw schuld is. Denk bijvoorbeeld aan schade die je kinderen of huisdieren hebben veroorzaakt.

Het type schadegeval kunnen we ook opdelen in twee soorten, namelijk materiële schade en letselschade. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor beide soorten schade.

Vergoeding materiële schade bij een WA-verzekering:

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een glas frisdrank over de laptop van een vriend. De reparatiekosten of de dagwaarde worden met een WA verzekering gewoon vergoed.  Dit geldt ook voor schade die je huisdier of kind toebrengt aan een ander. Je hond die zijn behoefte doet over het peperdure tapijt van je vrienden? Je kind die een voetbal door de ruit van de buurman trapt? Met een WA, oftewel aansprakelijkheidsverzekering, worden de kosten die voortkomen uit dit soort ongelukken vergoed door de verzekeraar.

Vergoeding letselschade bij een WA-verzekering:

Naast materiële schade (schade aan spullen dus) kan het ook voorkomen dat er een ongeluk plaatsvindt wat letselschade als gevolg heeft. Letselschade houdt dus in dat je lichamelijk of psychisch letsel hebt opgelopen en dat dit letsel zorgt voor schade. Bijvoorbeeld een gebroken been, hersenletsel, whiplash enzovoorts. Dit kan per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Een vriend helpt je met verhuizen en struikelt over een losliggende kabel en breekt zijn arm. Het gevolg kan zijn dat jij wettelijk aansprakelijk wordt gesteld. Met een WA-verzekering ben verzekerd tegen de kosten die je normaal gesproken uit eigen zak zou moeten betalen. Ook de kosten van andere letselschade, zoals bijvoorbeeld hondenbeten of zelfs psychische schade, worden met een aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Om de beste verzekering  te vinden die bij jou past kun je op deze website WA verzekeringen vergelijken.

Verschil tussen WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering

‘’WA’’ staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA-verzekering is dus een afkorting voor ‘’wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’’. Beide termen hebben feitelijk dezelfde betekenis. Toch ontstaat er wel eens verwarring tussen beide benamingen. Dit komt omdat er tevens een ‘’wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’’ bestaat voor auto’s en motoren. De WA-verzekeringen die je kunt vergelijken op deze website worden ook wel aangeduid met aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren of AVP.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering of WA-verzekeringen is afhankelijk van je gezinssamenstelling. Hierbij maken verzekeraars onderscheid in vier categorieën. Namelijk:

  1. Alleenstaande zonder kinderen
  2. Alleenstaande met kinderen
  3. Gezin zonder kinderen
  4. Gezin met kinderen

 

Per optie zit er uiteraard verschil in de hoogte van de premie die je betaalt. De kosten van een polis voor je volledige gezin liggen logischerwijs hoger dan bij een polis voor één persoon. Relatief gezien zijn de kosten van een gezinspolis vaak lager. Als je namelijk de kosten per persoon berekent, is de uitkomst dat je per ”persoon” minder kwijt bent. Wil je exact weten hoeveel premie je betaalt per verzekeraar? Bij ons kun je met behulp van onze handige vergelijkingstabel objectief een WA verzekering vergelijken.

4.7/5 - (4 stemmen)