Veelgestelde vragen over WA-verzekeringen

Veelgestelde vragen

Heb ik een eigen risico bij een WA-verzekering?

In de meeste gevallen geldt er géén eigen risico bij een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Let op, dit verschilt per verzekeraar. In onze handige vergelijkingstabellen zie je precies bij welke verzekeraar je een eigen risico hebt en hoe hoog dit eigen risico is.

 

Voor welk bedrag ben ik verzekerd?

Het maximale bedrag waarvoor je verzekerd bent verschilt per verzekeraar of verzekering. Onze vergelijkingstabel weergeeft de maximale bedragen waarvoor je verzekerd bent. Bij de meeste verzekeraars ben je met een aansprakelijkheidsverzekering wereldwijd verzekerd tot €2.500.000. Dit lijkt ontzettend veel geld, maar schade aan een ander kan enorm duur uitvallen.

 

Is mijn gezin automatisch meeverzekerd?

Je kunt een WA-verzekering afsluiten voor heel je gezin. Kies hiervoor de juiste gezinssamenstelling. In onze vergelijkingstabel hanteren we de 4 opties die alle verzekeraars ook hanteren. Namelijk:

  1. Alleenstaande zonder kinderen
  2. Alleenstaande met kinderen
  3. Gezin zonder kinderen
  4. Gezin met kinderen

 

Per optie zit er uiteraard verschil in de hoogte van de premie die je betaalt. De premie van optie 4 is logischerwijs hoger dan optie 1, gezien heel het gezin in dit geval verzekerd is in plaats van één persoon.

 

Zijn mijn huisdieren automatisch meeverzekerd?

Ja, huisdieren worden meeverzekerd bij het afsluiten van een WA-verzekering. Dit betekent dat de eventuele schade die jouw huisdier veroorzaakt vergoed wordt door je WA-verzekering. Het maximale bedrag wat een verzekeraar uitkeert bij schade door huisdieren verschilt echter per verzekeraar. Raadpleeg onze vergelijkingstabel om te zien hoeveel er maximaal vergoed wordt.

 

Kan ik schade claimen bij schade die ik veroorzaak met een geleende auto?

Nee, schade die je veroorzaakt met een geleende auto kun je niet verhalen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Er geldt namelijk een uitzondering op motorrijtuigen & vaartuigen.

 

Kan ik schade claimen bij schade die ik veroorzaak met een geleende auto?

Bij vrijwel alle verzekeraars ben je wereldwijd gedekt. Het is toch altijd aan te raden om voor de zekerheid nog eens te kijken bij de desbetreffende verzekeraar.

 

Kan ik mijn thuiswonende man en/of kinderen aansprakelijk stellen voor mijn schade thuis?

Nee, schade die aangericht wordt aan spullen van mensen die in hetzelfde huis wonen is niet verzekerd. Het kan zijn dat als het om letselschade gaat je aansprakelijkheid wel verzekerd is. Kijk voor de volledige voorwaarde op de website van de desbetreffende verzekering.

 

Kan ik schade online melden?

Ja, bij de meeste verzekeraars kun je schade online melden. Kijk voor de zekerheid op de website van de verzekeraar bij wie je geboekt hebt.

 

Waarom moet ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Met een wa verzekering ben je gedekt voor schade die je aanbrengt bij anderen. Denk hierbij aan je kinderen die een bal door de ruit van de buren schieten, of als je een dure vaas omstoot bij vrienden. Je bent met een wa verzekering hiervoor verzekerd en het kan je veel geld schelen.

 

  • Nog meer vragen over WA verzekeringen?