Schade bij iemand anders, inboedel of aansprakelijkheidsverzekering?

Met een inboedelverzekering is je eigen inboedel verzekerd tegen schade of verlies. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren ben je verzekerd wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt aan personen of spullen van iemand anders. Bij beide verzekeringen worden spullen verzekerd wanneer er schade plaatsvindt. Soms overlappen verzekeringen elkaar en dat kan verwarring veroorzaken. Om dit te voorkomen hebben we er een aparte nieuwspagina aan toegewijd.

 

Stel je bent op bezoek bij een vriend, het is gezellig en je bent samen wat aan het drinken. Je stoot per ongeluk de tv om en die valt in een klap kapot. Gelukkig heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Je vriend heeft een inboedelverzekering. De schade aan de tv zou op beide verzekeringen kunnen worden geclaimd. Wanneer iemand lijdt aan schade, veroorzaakt door iemand anders. Dan kan hij/zij zelf bepalen of de schade geclaimd wordt op de eigen verzekering. Of dat de schuldige wordt aangesproken voor de schade. Stel de tv is 3 jaar oud. De nieuwwaarde is €1400,-. De dagwaarde van de tv is nog €800, elk jaar wordt er namelijk €200 afgeschreven. Als de aanstichter van de schade, de schade in zou dienen bij zijn aansprakelijkheidsverzekering. Waarna blijkt dat de schade wordt vergoedt, dan wordt de schade berekend op basis van de dagwaarde. Er zal dus een bedrag van €800 worden uitgekeerd. Als er wordt gekozen voor de inboedelverzekering van je vriend dan zal hij de nieuwwaarde van de tv vergoed krijgen. In dit geval is dat €1400,-.

Het kan dus vreemd aanvoelen om tegen je vriend te zeggen dat hij beter zelf kan aankloppen bij zijn eigen inboedelverzekering. Toch is dit nu wel het geval. Je ziet dat je vriend er veel voordeliger uit komt. Je vriend heeft een voordeel van €600,-. Je kunt in dit geval dus beter schade bij de inboedelverzekeraar claimen.

Zorg er voor dat je de verzekeraars goed vergelijkt. Je kunt hier de woonverzekering vergelijken en je kunt hier de wa-verzekering vergelijken.

Beoordeel