AVP: De verzekering die iedereen moet hebben

rechtsbijstand jurist

Elke dag riskeert een groot aantal Nederlanders het oplopen van enorme financiële problemen. Dit komt doordat ze geen WA-verzekering (AVP) hebben afgesloten. Een AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen schade die je anderen aanbrengt. In dit artikel bespreken we enkele voordelen van een AVP en wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet beschikken over een AVP.

Is een AVP echt nodig?

De AVP is in ieder geval geen verplichte verzekering, maar wel een zeer handige verzekering. Je verzekerd jezelf tegen materiële en immateriële schade die jij aan anderen toebrengt. Wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt, ben je ook verzekerd voor de schade die zij toebrengen. Kortom, een AVP beschermt je als het ware tegen de onvoorziene gebeurtenissen die erg vervelend kunnen uitpakken. Met deze verzekering worden de financiële zorgen gedekt.
Een aantal voorbeelden van schade waarvoor je verzekerd bent zijn:

  • Je kind schiet een bal door de ruit.
  • Je hond heeft iemand gebeten.
  • Je laat iemands telefoon vallen.

Belang van een AVP bij ongevallen

Een AVP is een perfect voorbeeld van een verzekering die jou indekt tegen onvoorziene gebeurtenissen. Het zijn juist die situaties waarop je je niet had kunnen voorbereiden.

Stel dat jij schade aan een ander toebrengt, bijvoorbeeld tijdens een verkeersongeluk of tijdens het skiën, dan zijn alle kosten die hierbij gemaakt worden voor jou. Als aanstichter ben je namelijk verantwoordelijk voor alle vormen van schade en letsel. Denk hierbij aan de directe schade zoals materiële schade en ziekenhuiskosten. Maar ook aan indirecte schade zoals het gemiste salaris van het slachtoffer.

Financiële problemen voor beide partijen

Aan de hand van het bovenstaande voorbeeld kunnen situaties ontstaan waarbij er veel schade wordt veroorzaakt. Hoe meer schade er is, des te hoger het totale bedrag wordt. De persoon die verantwoordelijk is, moet natuurlijk alle kosten betalen. Echter, bij grote bedragen is dit vaak niet haalbaar.

In dat geval kan het slachtoffer niet volledig of slechts gedeeltelijk worden vergoed voor de schade. Dit betekent dat het slachtoffer een deel van de kosten uit eigen zak moet betalen.

Doordat je geen AVP hebt zijn beide partijen, jij en het slachtoffer, gedupeerd. De aanstichter moet alles zelf betalen terwijl het slachtoffer lang niet alles vergoed krijgt. Met een AVP verzekering wordt de schade vergoed door de verzekeraar. Zo voorkom je dat er grote geldbedragen betaald moeten worden of dat het slachtoffer geen of slechts een deel van het bedrag vergoed krijgt.

Waar je op moet letten bij een AVP

Wanneer je de beste WA-verzekering wilt afsluiten, is het goed om extra aandacht te geven aan een aantal zaken. Zo is het belangrijk om te kijken naar het bedrag dat je maximaal vergoed krijgt. Logischerwijs gaat een hogere vergoeding gepaard met een hogere premie. Toch is het goed om een hogere vergoeding te overwegen wanneer je hobby’s beoefent waarbij de kans op schade bij een ander hoog is.

Een andere goede reden voor een hoge premie is wanneer je veel naar Amerika reist. Naast de vergoeding en premie moet je ook letten op de onderstaande punten:

  • Wereldwijde dekking
  • Schade door huisdier
  • Eigen risico
  • Poliskosten
  • Schade aan geleende spullen of vriendendiensten

WA-verzekering vergelijken

Het is dus handig om te controleren of je een WA-verzekering hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je er een afsluiten. Bij het afsluiten van een APV moet je op veel dingen letten. Door alle zaken waar je op moet letten, kan het onoverzichtelijk worden. Gelukkig kan je met onze tool gemakkelijk WA-verzekeringen vergelijken. Hierdoor weet je precies wat elke verzekering te bieden heeft en zul je nooit te veel betalen.

5/5 - (2 stemmen)