Uitzonderlijke gevallen: Geen schadevergoeding door je WA-verzekering. Hoe zit dat?

Schade bij een ander veroorzaken is natuurlijk erg vervelend. In dergelijke gevallen biedt een aansprakelijkheidsverzekering in veel gevallen uitkomst om direct de schadeposten te claimen.
We schrijven over ‘’in veel gevallen’’, gezien het in sommige gevallen kan lonen om de schade te claimen op de verzekering de gedupeerde.

Het claimen van schade die jij hebt veroorzaakt op de verzekering van de gedupeerde kan uiteraard zeer ongemakkelijk voelen.  Jij bent diegene die de schade veroorzaakt, dus vanuit je gevoel is het logisch dat ook jij de verantwoording neemt om het schadegeval op te lossen.  In sommige situaties is de gedupeerde ( de persoon met schade) toch voordeliger uit als de schade geclaimd wordt op zijn of haar eigen verzekering. We schetsen hieronder een praktijkvoorbeeld:

Je bent op een verjaardag van een vriend in zijn huis. Een paar drankjes verder stoot je per ongeluk de TV in de woonkamer omver. Het glas van de TV spat uiteen op de harde tegels van de vloer. Het betreft dure Smart TV met een nieuwaarde van €3000,- die 3 jaar oud is. Momenteel is de TV nog €2000,- waard.

  • Optie 1: In alle schaamte spreek je direct uit tegen je vriend dat het jouw fout is en dat je opdraait voor de kosten. Je hebt in dit geval al een aansprakelijkheidsverzekering en dient de volgende dag direct een claim in bij je verzekeraar. De aansprakelijkheidsverzekering vergoed hierbij de dagwaarde van de TV, namelijk €2000,-.
  • Optie 2: Je bespreekt en overlegt met je vriend hoe het schadegeval opgelost kan worden. Jullie komen er achter dat je vriend een inboedelverzekering met all-risk dekking heeft. Het voordeel van deze verzekering is dat deze inboedelverzekering de nieuwwaarde vergoed bij eventuele schade of diefstal. In dit geval vergoedt de inboedelverzekering dus de nieuwprijs van €3000,-

In dit voorbeeld is het dus voordeliger, zowel voor jou als voor de gedupeerde, om de schade op de inboedelverzekering van de gedupeerde te verhalen.

Het is daarom slim om af te wegen onder welke verzekering je de schade laat verhalen. Bij het melden van een claim bij je aansprakelijkheidsverzekering zal je verzekeraar hier in sommige gevallen ook om vragen.

3.9/5 - (15 stemmen)